Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2020 00:14 - Значение на 1 Май
Автор: teazar Категория: История   
Прочетен: 13161 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 01.05.2020 00:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Какво значение има за тебе първи май?

ОТ АВТОР, ПИШЕЩ ЗА „ПРОБУДЕТЕ СЕ!“ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

   За какво си мислиш, когато чуеш датата 1 май? Дали за паради и манифестации? Или за танци около майското дърво? Или просто за почивен ден? В

   ЗАВИСИМОСТ от това къде живееш, Първи май може да извика в ума ти най–различни представи. Всички те обаче имат някаква връзка помежду си. Един кратък поглед върху произхода на празника ще ни помогне да разберем повече за честванията му в наши дни.

Древен произход

   В древен Рим първият ден на месец май бил по време на флоралиите, празненства в чест на Флора, богинята на пролетта и цветята. Тогава се пеели песни, имало танци и шествия с много цветя. На този празник се радвали особено проститутките в Рим, защото смятали Флора за своя покровителка. 

   Със завоеванията си римляните пренесли своите обичаи в други страни. Но по земите, където живеели келтите, римляните установили, че първият ден на май вече бил честван като празника Белтен. Предишната вечер, когато за келтите започвал денят, всички огньове се угасявали. Когато слънцето изгреело, хората палели огньове по хълмовете или под свещени дървета, за да посрещнат пролетта и възраждането на живота. Стадата били извеждани на паша, а боговете били призовавани за закрила. Флоралиите се смесили с празника Белтен и така се появили първомайските празненства.

   За немско говорещите и скандинавските народи, съответствието на празника Белтен е честването на Валпургия. Празненствата започвали във Валпургиевата нощ с паленето на огън, който да прогони вещиците и злите духове. Други европейски народи измислили свои първомайски обичаи, много от които са останали и до днес.

   Църквите на т.нар. християнство не успели да се противопоставят на тези езически празненства. В лондонския вестник „Гардиън“ се казва, че „на Първи май, или Белтен, били позволени най–много неща и това бил празникът, над който нито християнската църква, нито властите някога са имали контрол“.

Първомайските обичаи

   През Средновековието към този празник, който станал любим на хората в Англия, били прибавени нови обичаи. Мъже и жени прекарвали нощта в гората, събирайки цветя и цъфнали клонки, за да посрещнат май с изгрева на слънцето.* Както разбираме от трактата „Анализ на злоупотребата“ от пуританския писател Филип Стъбс, неморалността била често срещана. Гуляйджиите издигали майско дърво в центъра на селото и танцували и играели около него цял ден. Стъбс го нарича „отвратителния идол“. Хората избирали майска кралица, а често и майски крал, които ръководели празненствата. Обичаите свързани с майското дърво и майската кралица били разпространени и в други части на Европа.

   Какво било значението на тези първомайски обичаи? В „Британска енциклопедия“ се казва: „Първоначално тези обичаи били свързани с плодородието на реколтата, а от там и на добитъка и на хората, но в повечето случаи това значение постепенно се е изгубило и обичаите се запазили просто като всенародни празненства.“

Променящият се интерес към празника

   Протестантските реформатори се опитали да прекратят тези празненства, защото ги смятали за езически. През 1555 г. честването на Първи май било забранено в Шотландия, където повечето хора изповядвали калвинизма. След това през 1644 г. английският парламент, начело с пуританите, забранил майските дръвчета. През периода, когато Англия била република, „развратните обичаи“, свързани с майските празници, били ограничени. Но със завръщането на монархията през 1660 г. се завърнали и първомайските празненства.

   Честването на Първи май постепенно намаляло през XVIII и в началото на XIX век, но в последно време отново е придобило популярност, вече в малко по–морален облик. Много от обичаите, смятани за традиционни по време на първомайските празненства, са се появили сравнително наскоро, като например танците на децата около майското дърво, при които усукват пъстроцветни панделки около него. Но фолклористите, които изследват далечното минало на първомайските празници, са установили, че те имат езически корени.

   Когато се заселвали в други земи, европейците пренасяли със себе си първомайските обичаи и някои техни потомци все още ги честват според традицията. Днес обаче в много страни Първи май или първият понеделник след тази дата е просто празник на работниците.

Първи май става ден на труда

   Парадите и манифестациите, характерни за Първи май днес, са се зародили в Северна Америка. Защо точно там? С индустриализацията навлязла употребата на нови машини, които работели непрекъснато, и в резултат на това фабрикантите очаквали от работниците си да се трудят по шестнайсет часа всеки ден без неделя. Някои профсъюзи в САЩ и Канада се опитали да подобрят тази ситуация и поискали въвеждането на осемчасов работен ден от 1 май 1886 г. нататък. Повечето работодатели отказали да се съгласят, затова на 1 май хиляди работници обявили стачка.

   При протеста на площад Хеймаркет в Чикаго (Илинойс) били дадени първите жертви на работническото движение в САЩ, затова работниците в Англия, Испания, Италия, Русия, Франция и Холандия реагирали в подкрепа на работниците от САЩ.* През 1889 г. в Париж на конгрес на социалистическите партии по света 1 май 1890 г. бил обявен за международен ден на манифестации в подкрепа на искането за осемчасов работен ден. Оттогава на тази дата работниците ежегодно правят манифестации, на които искат по–добри условия на работа.

   В републиките на бившия Съветски съюз Първи май се празнуваше с военни паради и изложби на техническите постижения. Днес в много страни 1 май се чества като Ден на труда или Международен ден на работника. В САЩ и Канада обаче Денят на труда се празнува на първия понеделник от септември.

Връзката между древността и наши дни

   Първи май винаги е бил народен празник. Работниците си вземали почивен ден, независимо дали началникът им бил съгласен, или не. На този ден мястото на хората в обществото се променяло. Кралят и кралицата на деня били избирани сред обикновените хора, а хората от господстващата класа обикновено били обект на шеги. Така Първи май започнал да се свързва с работническите движения и през XX век вече бил признат от социалистическата партия като официален празник.

   Подобно на първомайските празници в древността, Международният ден на работника се отбелязва с шествия по улиците. Но през последните години насилието става все по–често срещано по време на празненствата на Първи май. През 2000 г. например на този ден навсякъде имаше протести срещу капитализма по света. Протестите бяха помрачени от стълкновения, наранявания и нанасяне на материални щети.

Отговор на нуждата от промяна

   Можем ли с основание да очакваме от човека да направи необходимите глобални промени в полза на всички честни хора? Едва ли. Неведнъж е била доказана истинността на древната мъдрост, записана в Библията: „Не е дадено на човека, който ходи, да оправя стъпките си.“ (Йеремия 10:23)

   За да бъдат установени мирни условия в света, е необходима сила, по–голяма от тази, която хората притежават. Източникът на тази сила е Създателят на земята, Йехова Бог. В неговото Слово, Библията, той е описан като онзи, който ‘отваря ръката Си и удовлетворява желанието на всичко живо’. (Псалм 145:16) Каним те да научиш повече за прекрасните обещания на Бога.

   В изпълнение на молитвата образец, на която Божият син Исус Христос учел хората, Божието Царство ще дойде и Божията воля със сигурност ще бъде извършена на земята. Библията обещава, че назначеният от Бога владетел, Исус Христос, „ще избавя сиромаха, когато вика, и угнетения и безпомощния. Ще се смили за сиромаха и немотния, и ще спаси душите на немотните. От угнетение и насилие ще изкупи душите им“. (Псалм 72:12–14) йййххкн

Бележки:
   Преди въвеждането на григорианския календар, преди малко повече от 400 години, първият ден на май се падал единайсет дни по–късно отколкото е сега. Времето тогава съответно било по–топло и дърветата вече се били разлистили и имали цветове.
   Това станало един ден след сблъсъка между стачкуващите и пазителите на реда, при който загинали няколко работници.

Източник
© Philip Wolmuth/Panos Pictures

-------
От интернет:
https://wol.jw.org/bg/wol/d/r46/lp-bl/102005285#h=36



Тагове:   значение на 1 май,


Гласувай:
8



1. emocionalnost - Интересно четиво! Поздрави!
07.06.2020 09:59
Интересно четиво! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teazar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 72389
Постинги: 22
Коментари: 54
Гласове: 324
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930